5 mitów na temat dofinansowania posiłków dla pracowników
16 Sierpień 2023
Firmowa stołówka, w której pracownicy gromadzą się podczas przerwy – to częste skojarzenie, gdy słyszymy: benefity żywieniowe. A gdyby tak przywołać w myślach taki obraz: posiłek pracowniczy podczas pracy na home office, w trakcie delegacji służbowej do innego miasta czy kraju albo jako nieocenione wsparcie dla zmęczonego rodzica na urlopie macierzyńskim lub rodzicielskim? To możliwe i już się dzieje! Poznaj nowoczesne rozwiązanie, z którego chętnie skorzysta każdy pracownik.
„Drożyzna drenuje kieszenie Polaków”, „Ceny żywności rosną”, „Drożyzna dopiero się rozkręca”, „Inflacja zbiera żniwo” – to tylko niektóre z nagłówków pojawiających się w mediach. Raport Pluxee (wcześniej Sodexo) „Bez maski. Pracownicy tu i teraz” wyraźnie pokazuje, jak na przestrzeni ostatniego pół roku zmieniła się sytuacja finansowa pracowników i ich rodzin. Aż 90% badanych przyznało, że ich wydatki na żywność i codzienne życie zwiększyły się i że trudniej jest oszczędzać pieniądze. Ponad połowa respondentów (59%) podkreśliła, że zaczęła wybierać tańsze jedzenie, a około jedna trzecia ograniczyła zakupy jedzenia. To wystarczający dowód na to, że benefity żywieniowe stanowią odpowiedź na aktualne wyzwania codzienności. Już teraz dofinansowanie posiłków i kultura lunchowa cieszą się dużą popularnością za granicą. A w Polsce? Co prawda przybywa pracodawców, którzy doceniają takie rozwiązanie, ale świadomość na temat korzyści (również podatkowych) nadal nie jest na wystarczająco wysokim poziomie. Dlatego warto poznać fakty i mity na temat tego świadczenia.
MIT 1: KONIECZNA JEST FIRMOWA STOŁÓWKA
Aby pracownicy mogli korzystać z dofinansowania posiłków, nie jest potrzebna do tego firmowa stołówka. Jeśli firma nie dysponuje takim miejscem, nie jest pozbawiona dostępu do tego rodzaju świadczenia. Wręcz odwrotnie – może sięgnąć po znacznie bardziej elastyczne rozwiązania, jak karta lunchowa.
MIT 2: POSIŁKI TYLKO W MIEJSCU PRACY
Chcesz zjeść obiad dofinansowany przez pracodawcę? Nie musisz być w biurze czy innym zakładzie pracy. Wspólne posiłki w trakcie przerwy – owszem – integrują zespół, pozwalają na odprężające rozmowy i lepsze wzajemne poznanie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzi, by w przypadku zespołów wirtualnych, hybrydowych czy rozproszonych spotkać się online przy wirtualnym stole. Możliwe jest to z kartą podarunkową Pluxee Lunch (wcześniej kartą przedpłaconą Lunch Pass Sodexo) – to pracownik sam decyduje, gdzie i kiedy będzie spożywać posiłek (w firmie, w domu, w restauracji lub jeszcze gdzieś indziej). Co ważne, z karty można korzystać także podczas wyjazdów służbowych, delegacji, ale też podczas urlopu w Polsce czy za granicą.
MIT 3: PRACOWNICY POTRZEBUJĄ NIETYPOWYCH BENEFITÓW
Posiłek dla pracownika. Brzmi zbyt prozaicznie? To mało wyszukany i oryginalny benefit? Ci, którzy otrzymują takie świadczenie, są innego zdania. Podobnie jak pracownicy, którzy takiego świadczenia nie posiadają… Aż 80% uczestników badania Pluxee „Potrzeby pracowników 2022”, którzy nie mają regularnie finansowanych posiłków, chciałoby otrzymywać regularne dofinansowanie. Czterech na dziesięciu badanych mogłoby z tego tytułu zrezygnować z któregoś z posiadanych benefitów. Pogoń za zaskakującymi, nietypowymi benefitami nie jest potrzebą zatrudnionych. Często to pracodawcy i rekruterzy – nie znając rzeczywistych preferencji i oczekiwań kandydatów i pracowników – starają się wyróżnić poprzez szeroką i niestandardową ofertę benefitową, która finalnie nie zawsze jest skrojona na miarę potrzeb użytkowników.
MIT 4: BENEFITY ŻYWIENIOWE TO DUŻY KOSZT DLA FIRMY
Świadczenia pozapłacowe rzeczywiście stanowią wysiłek finansowy dla pracodawcy i są dodatkowym obciążeniem dla budżetu. Warto jednak wiedzieć, że w przypadku dofinansowania posiłków można liczyć na ulgi podatkowe. Twoja firma może zaoszczędzić na składkach ZUS. Miesięczne zwolnienie na jednego pracownika wynosi aż do 300 zł. To oznacza, że w skali roku zaoszczędzisz 737 zł – warto więc wziąć pod uwagę liczbę zatrudnionych i pomnożyć tę kwotę, by sprawdzić, ile łącznie zyskasz na takim rozwiązaniu. Poza tym…wyższa produktywność, motywacja i kondycja zdrowotna pracowników są czymś tak cennym, że warto je wspierać.
MIT 5: KTO MA DZIŚ CZAS NA WSPÓLNY POSIŁEK?!
Owszem, pośpiech i szybkie tempo towarzyszą dzisiaj wielu pracownikom i menedżerom. Dlatego tym bardziej warto szukać okazji do tego, by zatrzymać się, odpocząć i zrelaksować w dobrym towarzystwie. A taką okazją są wspólne posiłki, które sprzyjają integracji ludzi. Weźmy przykład z innych kręgów kulturowych - Włosi nie wyobrażają sobie codzienności bez wspólnych biesiad rodzinnych i radosnych rozmów. Również w miejscach pracy docenia się wyjścia na lunch ze współpracownikami, a benefity żywieniowe cieszą się popularnością w różnych krajach europejskich, m.in. ze względu na walory społeczne.